BURMALAINEN ULKONÄKÖ

 

Kuten sanottua burmassa silmiinpistävintä ovat turkki ja silmät. Turkki on lyhyt, silkkinen, vartalonmyötäinen ja kiiltävä. Kiilto tulee esiin parhaiten burman perusvärissä ruskeassa, mutta myös muissa väreissä on nähtävissä kauniista kimallusta.

 

BURMAVÄRIT

Burmavärejä on yhteensä kymmenen: ruskea, sininen, suklaa, lila, punainen, creme sekä neljä kilpikonnaväriä: ruskea-, sini-, suklaa- ja lilakilpikonna. Jokaiselle löytyy omat kannattajansa. Missään burmavärissä ei pitäisi olla raitoja, eikä valkoisia karvoja, vaan ne katsotaan näyttelyssä virheeksi.

 

Ruskea burma on erittäin tumman ruskea, kahvin tai mahonginsävyinen. Ruskea burma ei saa olla niin tumma että näyttää mustalta. 


Ninelli's Dansukker Diva

 

Sininen burma on sinertävän harmaa ja siinä on kaunis tinan kiilto. 


Ninelli's Coquin Charmant

 

Suklaaburmassa näkyy burman siamilaistausta, varsinkin nuorena on nähtävissä naamio eli naama on vartaloa tummempi. Suklaa on väriltään vaaleanruskea, maitokahvin ja kaakaon väliltä. 


Svantebergs Elton

 

Lila on erittäin vaalea harmaa, kyyhkysen värinen. Liloissa on runsaasti sävyeroja, toiset lilat ovat harmaansävyltään lähes vaaleanpunaisia, toiset taas sinertäviä, kylmemmän lilahtavia. 


Ninelli's Eclát Edelweiss

 

Punaisen burman puna ei ole yhtä voimakas kuin toisilla roduilla johtuen geeniperimästä. Burman punainen on lähempänä oranssia ja aprikoosinväriä. Punaisella burmalla näkyy usein otsassaan kuvioita, muistona punaisen värin alkuperästä, punatabbykotikissasta joka kohtasi matkallaan kauniin burmaneidon... 


Ninelli's DJ Darude

 

Creme burma on sävyltään kermamainen, erittäin vaalea kellertävä beige, kevyen kermatoffeen väri. Näyttää että turkin päällä olisi puuteria, tai ainakin sävy on sellainen. 


Indiana Sport Urbanus

 

Kilpikonnavärit ovat kahden värin sekoitus, mix. Kilpikonnat ovat usein erittäin persoonallisen värisiä, ja ne ovat aina "ainoita painoksia", toista tismalleen saman väristä et varmasti löydä! Hauska viiru naamassa tai toisen silmän ympärillä tekee kissasta oman persoonansa. Ja kun burmakilpikonnat ovat muiden rotujen tapaan aina naaraita, voidaan puhua todellisesta tyttöenergiasta. "Onkohan tyttö leikkinyt äitinsä meikeillä, kun sillä on vähän huulipuna levinnyt"... 

Ruskeakilpikonnan värit ovat ruskea ja punainen kauniisti sekoittuneena. 


Ninelli's Dacia Delikatess

 

Sinikilpikonnassa sekoittuu sinistä ja cremeä. 


Ninelli's Aliisa Alexandra

 

Suklaakilpikonnassa on suklaata ja punaista. 


Ninelli's EuforiaEsplendida

 

Ja lilakilpikonnassa luonnollisesti lilaa ja cremeä.

 


Demonian Nidoqueen - Urpon tytär

 

BURMAN TYYPPI

 


EP&EC Almond's Eleonora - silmän muoto

Toinen ominainen ulkonäköpiirre siis burmalle ovat sen loistavat ja huomattavan ilmeikkäät silmät, joiden tulisi olla suuret ja etäälle sijoittuneet. Silmät eivät ole pyöreät eivätkä viirut, vaan siltä väliltä: silmien ylälinjan tulisi olla suora ja alalinjan pyöreä. Silmien väreiksi hyväksytään kaikki keltaisen sävyt kullankeltaisesta kellanvihreään, mutta alkuperäinen syvä keltainen on monen kasvattajan pyrkimys. 

Keskikokoiset korvat sijaitsevat etäällä toisistaan ja ne ovat taittuneet kevyesti eteenpäin. Päälaki on leveä ja sen tulisi olla pyöreähkö. 


Ninelli's Aliisa Alexandra - pään muoto

Nenän ja otsan taitteessa on selvä painauma eli stoppi ja nenänvarsi on suora. 


Ninelli's Dacia Delikatess - profiili

Burman pään linjoille on ominaista lyhyehkö, leveä kuono, joka yhtyy leveisiin poskiin niin, että ylhäältäpäin katsottuna pään sivulinjat muodostavat leveän, katkaistun kiilan. Leuka on vahva ja leukaperät voimakkaat.


EP&EC Almond's Eleonora - katkaistu kiila

 

Rakenteeltaan burma on keskikokoinen lihaksikas kissa. Sen vartalonmyötäisen turkin alta näkyvät hyvin kehittyneet vahvat lihakset ja se on paljon painavampi kuin ulkoisen olemuksen perusteella voisi luulla. Burma on kuitenkin elegantti ja notkea kissa, sen ei kuulu olla liian tuhti, vyötärö täytyy löytyä. Aikuinen uros painaa yleensä 4,5 - 6 kiloa ja aikuinen naaras 3 - 4,5 kiloa.


Indiana Sport Urbanus - vartalo

teksti ja kuvat © Niina Kauraoja

 

 Takaisin edelliselle sivulle

© Niina Kauraoja