Almond's Eleonora

 

Burmasta sanotaan, että se on ensimmäinen ihmisen kehittelemä kissarotu. Toisaalta entisen Burman, nykyisen Myanmarin, alueella tavataan vieläkin burman näköisiä keltasilmäisiä kiiltäväturkkisia ruskeansävyisiä maatiaiskissoja, joista on löydetty kuvia ja kertomuksia temppeleistä jo 1400-luvulta. Mistä siis on kyse?

Vuonna 1930 amerikkalainen laivastolääkäri Joseph C. Thompson ihastui Burman-matkallaan yhteen tällaisista burmalaisista maatiaiskissoista. Kissa muistutti ruskeanaamiosiamilaista, mutta naamiovärityksen sijaan se oli kauttaaltaan kauniin ruskea ja sillä oli upea kiiltävä turkki. Silmätkään eivät olleet siamilaisen, vaan ne hehkuivat kaunista syvää keltaista. Parasta kaikesta oli kuitenkin kissan luonne: tohtori Thompson käytti burmaansa potilaidensa, tylsistyneiden hienostorouvien "parantamiseen". Älykäs ja seurallinen burma auttoi rouvia unohtamaan turhanpäiväisiä ongelmiaan, kun rouvat saivat muuta mietittävää hoivatessaan kissaa. Tästä yhdestä Burmasta tuodusta maatiaisnaaraasta, Wong Mausta, alkaa burmankissan tarina rotukissana. Wong Mau astutettiin myöskin taka-Intiasta tuodulla siamilaisuroksella Tai Maulla ja pikkuhiljaa burmasuku laajeni.

Vielä tänä päivänäkin burma hurmaa ihmisiä samoilla piirteillään kuin tuolloin yli seitsemänkymmentä vuotta sitten: burmalla on upea silkkinen, vartalonmyötäinen ja kiiltävä turkki; erittäin eloisat ja ilmeikkään keltaiset silmät, ja luonne on edelleen se, mihin ihmiset jäävät koukkuun. Burman seurallisuus ja sosiaalisuus on koettava itse, ennen kuin tietää mitä tarkoitetaan burman hurmalla.

 

 


Valtsulla ja Matamilla on salaisuus

LUONNE

Burma on erittäin seurallinen kissa. Se nauttii vuorovaikutuksesta ja seurustelusta ihmisten kanssa. Burma on uskomattoman utelias ja kiinnostunut kaikesta toiminnasta: jos tiskaat, tiskipöydällä istuu kissa pää kallellaan katselemassa ja usein tassuillaan vaahtoa koettelemassa. Ruuanlaittoa voi seurata omistajan olkapäältä tai liesituulettimen päältä. Sanomalehti on paljon mukavampi kun sitä lukee kaksin, burma usein keskellä sivua istuen. Samoin tietokoneen ruutu ja televisio on monelle burmalle kiinnostavaa seurattavaa. Burma on myös erittäin älykäs kissa: se seuraa ihmisen toimintaa ja yrittää matkia sitä. Eräs burma oppi laittamaan valot päälle vessaan mennessään, tekihän sen omistajakin niin. On myös burmia jotka ovat oppineet käyttämään vessanpyttyä asiointiinsa. Toisilta burmilta joudutaan piilottamaan lankapuhelimet, sillä puhelimen soidessa kissa vastaa siihen nostamalla luurin: ehkä joku juttelisi hänelle!

Burma rakastaa hellittelyä. Se hyppää joko syliin tai aivan ihmisen kylkeen kiinni ja alkaa puskea. Hrr-hrr, rapsuta minua, leuan alta, korvan juuresta, kainalosta, mahasta... Sylissä burma usein kääntää juuri vatsansa näkyviin, alistuu ihmiselle ja odottaa hyvänäpitoa, luottaa ihmiseen. Omistajiaan burma myös pitää hyvänä takaisin: jotkut nuolevat omistajansa korvaa, toiset leukaa, osa puskee nenää, osa antaa pikku-pusuja suulle. Aamulla herätyskellon soidessa burmanomistajaa voi kohdata hellä aamutervehdys, kun burma puskee ja pusuttaa: "Ihanaa, kun heräsit".


Kenenkään ei tarvitse nukkua yksin.

Mutta vaikka burma on erittäin mukava kissa, se ei ole mikään lällykkä. Burmassa on ripaus kissamaista itsepäisyyttä ja itsenäisyyttä. Burmaa ei pysty pakottamaan mihinkään, vaan kaikki täytyy tälle älykkäälle eläimelle osoittaa järkeväksi. Burma on erittäin kuulias, kun sitä opettaa kärsivällisyydellä ja kissalle sopivalla arvokkuudella. Eräs burmanomistajan äiti yllättyi viikonloppuvieraansa kuuliaisuudesta: Kun kissa nostettiin kerran pois siltä ikkunanlaudalta, jossa kaikki kukkaset sijaitsivat, sanottiin kauniisti "EI" ja näytettiin sille toinen ikkunanlauta josta seurata lintulaudan lintuja, kissa oppi tämän kerralla.

Burma on myös erittäin vilkas rotukissa. Se on ketterä ja pitää hyppimisestä ja kiipeilystä. Kiipeilypuut ja kaappien päällystät ovat burman lempipaikkoja. Burma ja omistaja pääsevät helposti yhteisymmärrykseen: kun kirjahyllystä tyhjennetään päällystä burman paikaksi, ei burmakaan mene hyllyille! Lelut ovat kovassa käytössä burmaperheessä. Burma kuljettaa suussaan naruja, palloja ja hiiriä. Superpallon kanssa riittää touhua tunneiksi, toisinaan tuntuu että sekä omistaja että burma ajattelevat leikittävänsä toistaan vaikka molemmilla on varmasti yhtä hauskaa. Burma on myös noutaja: pienet leikkihiiret ja erilaiset narut noudetaan vaikka kuinka pitkältä ja palautetaan heittäjälle jälleen heitettäväksi. Ja kyllä, burmapentu juoksee, juoksee ja hyppii, ja melkoisella varmuudella hajottaa jotain uudessa kodissaan. Piilota parhaat maljakkosi ja arvokkaat lasiesineesi kaappiin turvaan, nosta viherkasvit pois lattialta. Pieni pentu on niin vilkas ettei se aina muista kieltoja, eikä saa vauhtiaan pysähtymään tarpeeksi nopeasti kun kesken hypyn edessä onkin kukkavaasi. Vanhempana burma oppii jo tavoille, muttei silti lopeta leikkiään. Seitsemänvuotiasta burmaneitiä lapsettaa iltaisin ja silloin se jahtaa häntäänsä tai antaa kyytiä vanhalle karvalakille.


Svantebergs Elton rakasti jo pienenä paperitolloja. VIIROTTAA!!!

 

BURMAN TULO SUOMEEN

Eurooppaa burma alkoi valloittamaan toisen maailmansodan jälkeen tosissaan. Englantiin tuotiin Amerikasta useita burmia ja sieltä rotu vähitellen levisi ympäri Eurooppaa. Suomeen ensimmäinen burma tuli Ruotsista vuonna 1958, kun ensimmäisen ruotsalaisen pentueen kasvattaja Martin Hammar lahjoitti yhden pennuista Suomeen. Myöhemmin samasta yhdistelmästä tuotiin toinenkin pentu Suomeen. Nämä kissat, Löwdalens Courteos Albion ja Löwdalens Duteos Fluffy, olivat alkuna suomalaiselle burmakasvatukselle ja ensimmäisen Suomessa syntyneen pentueen vanhemmat: 8.7.1959 syntyivät April ja Bambina of Charivari.

Vuonna 1966 syntyi Sibsagar Sabina, jota voidaan pitää vanhojen suomalaisten burmien ja nykyisen kantamme yhdistävänä renkaana.. Neljä vuotta Sabina oli ainoa toimiva burmanaaras Suomessa ja se oli kaikin puolin rodullisesti onnistunut yksilö. Sabinan näyttelymenestyksen myötä kiinnostus burmiin lisääntyi ja uusia kasvattajia tuli mukaan kuvioihin.

Uuden vuoden aatonaattona 1977 tulivat Suomeen ensimmäiset vaaleat burmat Australiasta, punainen uros Songhran Kohimba Ru ja creme naaras Songhran Kollette Ru. Australian tuontien myötä tulivat myös ensimmäiset kilpikonnat. Ruskeakilpikonna Brunette Jessica syntyi 22.8.1978 ja sinikilpikonna Kamarilla Amatzoni 22.1.1980. Vuoden 1978 loppuun mennessä burmia oli kasvatettu Suomessa 125 ja kasvattajia oli 12.

Tänä päivänä burmakasvattajia on ollut jo reilusti yli sadan ja burmia on kasvatettu yhteensä yli 1800. Tähän mennessä eniten burmia on rekisteröity vuonna 1991 (155) ja burma olikin kolmanneksi yleisin rotu ja yleisin lyhytkarvarotu useana vuonna. Muutamana viime vuonna rekisteröinnit ovat hieman laskeneet, vuonna 2001 rekisteröitiin 82 burmaa.

Burmapentueeseen syntyy keskimäärin neljä pentua, mutta viiden-kuuden pennun pentueetkaan eivät ole harvinaisuuksia. Suurimmat pentueet Suomessa, josta kaikki pennut ovat jääneet henkiin, taitavat olla muutamat kahdeksan pennun pentueet. Burmaemo on yleensä hyvä synnyttäjä ja se hoitaa pentunsa tunnollisesti. Pentujen syntymäpaino vaihtelee yleensä 80-100 gramman välillä.

 

 

Teksti: Niina Kauraoja, julkaistu Kissafani 01/03

 

MUISTATHAN AINA PYYTÄÄ LUPAA KIRJOITTAJALTA, KUN LAINAAT TOISEN TEKSTIÄ!

 

 Takaisin edelliselle sivulle

© Niina Kauraoja